OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL
STATE oF ILLINOIS

. April 23, 1998
Jim Ryan P

ATTORNEY GENERAL

FILE NO. 98-005 N

COUNTIES:
Expenditure of Emergency
Telephone System Funds

The Honorable C. Steve Ferguson
State's Attorney, Coles County
Post Office Box 256
Charleston, Illinois

Dear Mr. Ferguson:
erein you inquire whether county

system funds may be expended for: (1) the

such as the costs associated with conducting drivers's license
checks, making inquiries into the Law Enforcement Data System
'(LEADS) and responding to non-emergency situations, such as
‘reports of burning trash; and (3) the purchase and maintenance of
computerized record-keeping systems. For the reasons hereinafter
stated, it is my opinion that county emergency telephone system

funds may properly be used for the maintenance of road and street
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signs erected by the emergency telephone system board and for
record systems that provide mapping assistance for emergency
response personnel. Emergency telephone system funds may not,
however, be used for the non-emergency services you have de-
scribed or for the purchase and maintenance of general computer-
ized record-keeping systems.

The operation of emergency telephone systems is gov-
erned by the provisions of the Emergency Telephone System Act (50
ILCS 750/0.01 et seq. (West 1996)), pursuant to which the corpo-
rate authorities of a county which has established an emergency
telephone system are authorized, with referendum approval, to
impose a monthly surcharge on the billed subscribers of network
connection telecommunication carriers. (50 ILCS 750/15.3 (West
1996).) Corporate authorities that impose such a surcharge are
required to appoint an emergency telephone system board (50 ILCS
750/15.4 (a) (West 1996)), which is responsible for coordinating
and supervising the implementation and operation of the emergency
telephone system and for directing the expenditure of surcharge
monies which are held in the emergency telephone system fund.

(50 ILCS 750/15.4(b) (West 1996).) Subsection 15.4(c) of the Act
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(50 ILCS 750/15.4(c) (West 1996)), which governs expenditures

from the fund, provides:

(c) All monies received by a board pur-
suant to a surcharge imposed under Section
15.3 shall be deposited into a separate
interest-bearing Emergency Telephone System
Fund account. The treasurer of the munici-
pality or county that has established the
board or, in the case of a joint board, any
municipal or county treasurer designated in
the intergovernmental agreement, shall be
custodian of the fund. All interest accruing
on the fund shall remain in the fund. No
expenditures may be made from such fund ex-
cept upon the direction of the board by reso-
lution passed by a majority of all members of

the board. Expenditures may be made only to
pay for the costs associated with the follow-
ing:

(1) The design of the Emergency Tele-
phone System.

(2) The coding of an initial Master
Street Address Guide data base, and update
and maintenance thereof.

(3) The repayment of any monies ad-
vanced for the implementation of the system.

(4) The charges for Automatic Number
Identification and Automatic Location Identi-
fication equipment, mobile data transmitters

equipped with automatic vehicle locators, and
maintenance, replacement and update thereof.
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(5) The non-recurring charges related
to installation of the Emergency Telephone
System and the ongoing network charges.

(6) The acquisition and installation,
or the reimbursement of costs therefor to

other governmental bodies that have incurred

those costs, of road or street signs that are
essential to the implementation of the emex-

gency telephone system and that are not du-
plicative of signs that are the responsibil-

ity of the jurisdiction charged with main-
taining road and street signs.

(7) Othe roducts and services neces-
sary for the implementation, upgrade, and
maintenance of the system and any other pur-
pose related to the operation of the system,
including costs attributable directly to the
construction, leasing, or maintenance of any
buildings or facilities or costs of personnel
attributable directly to the operation of the
system. Costs attributable directly to the
operation of an emergency telephone system do
not include the costs of public safety agency
personnel who are and equipment that is dis-
patched in response to an emergency call.

* k % "

(Emphasis added.)
As used in the Act, the term "system" is defined to include
" % % * the communications equipment required to produce a
response by the appropriate emergency public safety agency as a
result of an emergency call being placed to 9-1-1." (50 ILCS

750/2.06a (West 1996).)
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With respect to your first question, in opinion No. 92-
019, issued September 24, 1992, Attorney General Burris addressed
the issue of whether, under the language which is currently
contained in subsection 15.4(c) (7) of the Emergency Telephone
System Act, an emergency telephone system board could properly
expend monies in the emergency telephone system fund for the
purchase and erection of street signs and road markers. 1In
reaching his conclusion that emergency telephone boards did not
possess the authority to do so, my predecessor determined that
the term "system", as used in the Act, referred to the basic or
sophisticated telephone service which automatically connected a
person dialing the digits "9-1-1" to an established public safety
answering point. Thus, he concluded that under the pertinent
statutory language, funds could only be expended for costs
specifically associated with the operation and maintenance of a
telephone service for handling emergency service requests.

Subsequent to the issuance of opinion No. 92-019,
however, the General Assembly added the language which is cur-
rently contained in subsection 15.4(c) (6) of the Act. (See
Public Act 88-497, effective September 13, 1993.) The amendment

was apparently enacted in response to the opinion of the Attorney
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General, and its plain language grants to emergency telephone
boards the authority which the opinion concluded had not previ-
ously been delegated to them.

Under subsection 15.4(c) (6) of the Act, it is clear
that emergency telephone system funds may now to be expended for
"[t]he acquisition and installation * * * of road or street signs
that are essential to the implementation of the emergency tele-
phone system * * * " Tt is well established in Illinois that an
express grant of power to an administrative agency for accom-
plishing a particular purpose includes the implicit power to do
those things which are reasonably necessary to effectuate the

powers and duties expressly granted. (Owens v. Green (1948), 400

I1l. 380, 400; Taylor v. State Universities Retirement System

(1990), 203 Ill. App. 34 513, 522, appeal denied, 136 Ill. 2d 555
(1991).) Moreover, the Illinois Supreme Court has indicated that
administrative agencies must be given wide latitude in order to
fulfill their duties. (Lake County Bd. of Review v. Property Tax
Appeal Bd. (1988), 119 Ill. 2d 419, 428.) Therefore, it is my
opinion that implicit within the grant of power to acquire and
install street signs is the authority to maintain the signs which

the emergency telephone system board has erected, and that
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emergency telephone system funds may properly be used for this
purpose.

Your second question concerns the expenditure of
emergency telephone system funds for non-emergency functions,
such as the costs associated with conducting driver's license
checks, making inquiries into LEADS and responding to non-emer-
gency situations. In reviewing the language of subsection
15.4(c) of the Act, it is clear that none of the functions which
are the focus of your inquiry falls within the purview of subsec-
tiong 15.4(c) (1) through (c) (6) of the Act. Therefore, it is
necessary to determine whether the proposed uses constitute
"other products and services necessary for the implementation,
upgrade, and maintenance of the system and any other purpose
related to the operation of the system" as set forth in subsec-
tion 15.4(c) (7) of the Act.

As previously noted, in opinion No. 92-019, my prede-
cessor concluded that under the language currently contained in
subsection 15.4 (c) (7) of the Act, emergency telephone system
funds could only be expended for costs specifically associated
with the operation and maintenance of a telephone service for

handling emergency service requests. Subsequent to the issuance
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of opinion No. 92-019, the General Assembly amended the Emergency
Telephone System Act to clarify that the term "system" refers to
"communications equipment required to produce a response by the
appropriate emergency public safety agency as a result of an
emergency call being placed to 9-1-1." (50 ILCS 750/2.06a (West
1996) .)

Under subsection 15.4(c) (7) of the Act, emergency
telephone system funds may only be expended for costs specifi-
cally associated with the system of communications equipment; the
language of the Act does not encompass costs which are attribut-
able to the non-emergency functions you have described. Indeed,
subsection 15.4 (c) (7) specifically provides that the expenses of
the public safety personnel and equipment dispatched on emergency
(and, by implication, non-emergency) calls cannot be paid from
those funds. Consequently, it is my opinion that emergency
telephone system funds may not be expended to offset the cost of
conducting driver's license checks, making inquiries into LEADS
or responding to non-emergency complaints.

Lastly, you have ingquired whether emergency telephone
system funds may be used for the purchase and maintenance of

computerized record-keeping systems. As described in your
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letter, Coles County envisions two distinct types of record-
keeping systems. The first would interact with the emergency
telephone system's dispatch system and would, among other fea-
tures, provide mapping assistance and location and equipment
tracking for emergency response personnel, as well as logging
telephone and radio calls and generating statistical information
relating to emergency responses. The second system would consti-
tute a "crimes and fires" record system. In this system, police
and firefighter field investigation reports and interviews would
be stored in a database that could also be used to generate the
various reports required by the State.

Under subsection 15.4(c) (4) of the Act, emergency
telephone system funds may be expended to purchase "mobile data
transmitters equipped with automatic vehicle locators." As
noted above, it is well established in Illinois that an express
grant of power to an administrative agency for a particular
purpose includes those things reasonably necessary to effectuate
the powers and duties expressly granted. Implicit within the
grant of power to pay for the costs of vehicle and emergency
response personnel locators or trackers must be the authority to

develop or acquire a system containing points of reference by
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which emergency response personnel and vehicles may be directed,
and by which locations may be monitored. Consequently, it is my
opinion that emergency telephone system funds may properly be
expended for the creation and maintenance of a computerized
system which performs these functions.

With regard to a "crimes and fires" record-keeping
system, emergency telephone system funds may only be expended
under subsection 15.4(c) (7). for costs specifically associated
with the communications system required to produce a response by
an emergency public safety agency as a result of an emergency
call placed to 9-1-1. Although a record-keeping system which
maintains the data and other information you have described would
undoubtedly be of great utility to both the emergency telephone
system and to the county, it is not necessary to maintain this
information in order to direct an emergency public safety agency
to respond to a call for emergency services or to monitor emer-
gency responses. Consequently, it is my opinion that emergency

telephone system funds may not properly be expended for the
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purchase and maintenance of such a computerized record-keeping
system.

Sincerely,

¢ Gy
JAMES E. RYAN
ATTORNEY GENERAL




